No to hate

The “I hate Saiful Nang” syndrome.

The thing is.

We hate each other too much. Stop spreading this hate plague. He might not be perfect. He might have done too many wrongdoings. He might have stabbed too many peoples’ backs. He might have said too many hurtful and stupid things.

People, the world is fair. Dunia ni bulat kawan-kawan. Korang tengok ah. If he had done all the horrible things you guys said, mesti kena balik punya lahhh. Lama mana pon dia nak duduk kat atas nun.

Patience my friends. God is Fair.

Advertisements

Goodbye friend

Antara perempuan yang aku paling sayang di dunia ini pergi melaksanakan kehendak pengajaran jauh di Kazakhstan. Dia tinggalkan di sini satu ikatan persahabatan yang sangat baik dan hati yang penuh dengan harapan indah. Kasih dia pada suami serta rakan-rakan sedikit sebanyak menambah ikatan kasih dalam kelompok kecik kami.

Fynn. Pergi dengan hati yang garang. Balik dengan hati yang sama. Gonna miss you babe.

Read More »

Persetankan. Kembali.

Sejak 2006. Bermula dengan submisi pertama : Rahsia. Aku diajak oleh Nizam Nuri untuk kontribut ke situs yang pada mulanya kecik. Skarang dah 2010. Even tho website mengalami masalah tapi demi persahabatan Oma melakukan satu inisiatif BESAR dengan menghidupkan kembali persetankan.blogspot. AKU TERUJA sebab hingga kini, mereka adalah antara kawan yang paling baik pernah aku kenal.

THANKS OMA. Sangat sangat menghargainya.

Bermula dari semua bujang, skarang ramai dah kawin dan abang ‘besaq’ dah nak ada anak. Time flies.. Imbas sejak 2006. Aku harap 2010 ni ada satu gath. Sambut anak buah kami semua!

2006. First gath. First time kenal secara bersemuka. Mamu,  Suessy, Baim, Bali, Musashi, Beck. Some of the original persetankan-ers. Dalam gamba ni ramai dah kawin.Read More »

This & That

Foto : Editing paling radikal aku boleh buat 5-6 tahun lepas. Lokasi : Pizza Hut.

Lately, I’ve stumbled upon many individuals that uses certain words to give themselves the push, the x-factor, the one special thing that differentiates them form the other billions. From designers to photographers, from musicians to poetry readers. Each and every person tries their very best in order to appear different from each other.

Certain bands label themselves as experimental. Combination of several genre. Kononnya unik lah. Sometimes memang lah unik. Lately most of them are just crap. One or two songs, okay-lah. Pastu the other songs dah tersasar gi mana ntah.

How radical is radical? I bet some of you knows who I am talking about. He calls his style – radical photography. Lets check, what the heck is radical. Shall we?Read More »

Ada orang kata

Kata orang dulu-dulu. Jangan duduk kat bendul pintu. Nanti jodoh lambat.

Kata orang dulu-dulu. Jangan mandi lepas makan. Nanti perut buncit.

Kata orang dulu-dulu. Jangan potong kuku malam-malam. Jangan tunjuk pelangi. Nanti kudung tangan.

Kata orang dulu-dulu. Banyak kot jangan dan kalaunya. Ada sesetengah mempunyai logika. Contoh ; jangan mandi lepas makan sebab nanti perut buncit. Kita kena la membersihkan tubuh sebelum mengadap rezeki. Kan ke lebih baik macam tu.

Ada satu “kata orang dulu-dulu” yang aku rasa, paling tak masuk akal.

Kata orang dulu-dulu. Kalau jadik pengapit. Akan jadik orang seterusnya yang kahwin.

Aku dah 2 kali jadik pengapit. Masih relaks dan trang-tang-tang hehe.

Perhatikan

Akhbar Utusan, gambar Reuters

Perhatikan keratan akhbar. Apa yang pelik? I wonder what makes the soldier so scared to put up his gun. Padahal kanak-kanak tu bukannya mcm ada talent nak membunuh.

Fear my friends, is the best excuse for every reasoning the US constantly give. Takut kat red indians? Well according to a movie, they ship them off somewhere and therefore, Thanksgiving took place. Takut kat orang kulit hitam, they legalize guns. Even budak-budak belum cukup setahun can apply for a license. Kelakar? Well, banyak gangster kot kat sana. Takut kat pak arab berserban tinggi, pegi bunuh segala isi negara.

Feed fear, you’ll be on top of the world.

Even kanak-kanak Melayu pun sama. Jangan balik maghrib, nanti hantu kacau. Jangan pegi sana, ada momok. Jangan lalu kubur malam-malam nanti ada hantu bungkus. Adoih. Sama jugak, fear.

Feed fear, you can bring order to your own straight line.

To train ourselves to fear God, well, that is another blog entry :)

Happy weekend.