Rosak!

Soalan : Siapa layan Sinar FM dipagi hari?

Mak aku suka bukak radio kuat-kuat dalam pukul 7 sebagai satu cara mengejut anak-anak dia bangun. Dalam banyak-banyak lagu yang diputarkan diradio, lagu yang berjaya buat aku bangkit dengan cepat ialah tidak lain dan tidak bukan, lagu nyanyian Salih Yaacob.

100% Malay – English translation without considering the context and the meaning of the song as a whole. Dalam erti kata lain, SEMAK!

Education pagi hari yang tidak perlu. Kids at school learn proper English and listens to the radio or TV to improve their pronunciation but by listening to his songs, just makes them confused. Aku bukan lah seorang pakar bahasa dan tidak layak untuk aku kritik dia secara terbuka. Blog aku sendiri mencampur-adukkan bahasa.  Tapi tolong lah, masyarakat bijak yang mempunyai kelulusan di luar sana, make this stop. Radio adalah satu media yang kuat dan dipercayai oleh rata-rata semua pendengarnya. Sebetulnya apa yang disiarkan mestilah satu produk yang baik.

Seriously, make it stop. It is so annoying.

Apa kata, rekod betul-betul. Translate betul-betul. At least, lagu-lagu kita akan difahami dengan lebih baik dan mesej yang ada dalam lagu sampai kepada semua yang mendengar. Kan?

*layan The Mars Volta pagi-pagi ngam woo. boleh menggerakkan otot-otot badan.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s