Fikir #1

Dalam aku membuat thesis, aku perlu me-refer pengkaji2 yang dulu terutama skali kalau buat statement yang memerlukan sokongan. Contoh, aku nak kata, pokok nih boleh tapis gas beracun dalam udara. Sapa kata benda tuh? tak kan la ilmu tu datang macam tu ja? Sudah semestinya dalam pembacaan, baru aku dapat tau, yang tanaman ni, boleh tapis udara.

Ada seorang pernah membangkitkan pada aku, kalau sumer pon nak kena ada refer dari orang lain, mana datangnya ilmu dari kita sendiri tu? Ada cara dia… iaitu dengan cara membuat kesimpulan hasil pembacaan banyak jurnal orang2 lain.. cetusan ilham dari akal kita sendiri.

Kawan aku share link – quotations dari Salvador Dali.. dan aku rasa ada betulnya jugak :)

Those who do not want to imitate anything, produce nothing – Salvador Dali

Kadang-kala kita perlu jadik poseur untuk nak jadik pioneer. Tapi jangan la pulak sampai ciplak hasil orang lain pastu kata diri sendiri yang buat… pastu kata diri pioneer setelah mengklepet orang yang tak tahu kebenaran. Tak tahu malu?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s