Malaysia & negara-negara lain

I had a conversation dengan one of my colleague. She joined the faculty after a few years kerja di architect firm in the UK. I mentioned I plan to study at Europe or UK for my PhD. Dia buat muka, and she suggested to go else where.

Since dia agak lama di sana, she told me her point of view, about going to Europe or UK. Keadaan tak begitu aman, she said. Demonstrasi sana-sini. Piket sana-sini. Why? Sebab rakyat dia sentiasa tak puas hati dengan kerajaan. Of course, one person simply cannot satisfy everyone. I’ve heard, di UK banyak benda free, including education. Subsidi sana-sana. It is good for the people. Cuma, menjadikan rakyat MALAS. Tak nak bekerja. Tak nak berusaha. Tak macam most of us kat Malaysia. Even tho kita dapat subsidi sana-sini, mungkin jumlahnya tak banyak macam mat saleh ni dapat. And THAT causes us to work hard enough to earn a living. We may not be rich, tapi makan tetap makan. ASTRO tetap ASTRO. KLCC tetap KLCC.

Tak bersyukur ke kita?

Because of rakyat mereka asyik berdemonstrasi, the economy is affected. Keamanan terganggu. Orang luar (pekerka & student dari Malaysia) terganggu. As my colleague told me, they don’t touch you or anything but your otak jadik saiko. You don’t feel safe. Even a few of her friends kena tahan lebih 3 tahun untuk habiskan belajar because the university wants the money our government pay for our fees. Mahal kut fees dia. Kalau agreement hanya 3 tahun? Who will pay for another extra year?

Tapi orang Malaysia tetap nak demonstari sana-sini. Piket sana-sini. Konon kebebasan bersuara.

The point is, bagi aku mana-mana negara pon semestinya ada ups & downs. Kena properly prepared mentally & physically & saikologi hehe. Bumi Tuhan ni luas macam mana pon, Dia tetap akan ada.

I’m still thinking hard about where to continue my study. I just want to make the right choice.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s