Antara pengajaran, research & tugas-tugas lain.

FAKTA: Apa yang aku tulis ni berdasarkan perbualan dengan senior staff kat Fakulti aku. Please double-check mana2 fakta dalam post ni.

.

Universiti Sains Malaysia. Universiti Putra Malaysia. Universiti Malaya. Universiti Kebangsaan Malaysia. What does these universities have in common? The not-so-wanted-title : Research University. What is the difference between a research uni (RU) and a non-RU? One of the perks of such a designation is an additional 100million RM for each university for research, development and commercialisation activities. Why do I say ‘not-so-wanted’? Because of the workload these RU have to carry.

I admit, kami ni even though RU, takde la hebat sangat pun. I believe in putting myself equals to all living beings. Kelebihan orang lain adalah kekurangan aku dan kelebihan aku adalah kekurangan orang lain. In other words – balance.

Banyak kali aku dengar senior lecturers mengeluh sebab banyak kerja. Pengajaran lagi. Admin lagi. Research lagi. Tugas2 lain lagi. Workload mereka memang banyak, especially yang dah lepas PhD & dah jadi pensyarah kanan. Yang paling mereka keluh ialah gaji yang dibayar adalah sama dengan pensyarah dari non-RU. Aku tak pasti hal ni sebab takde contact dari non-RU. Mungkin betul, mungkin tidak. Tapi rasanya kalau ikut skim gaji Penjawat Awam, sama je.. takde pulak elaun esktra untuk staf dari RU.

Pagi tadi aku masuk department office, staff admin minta aku sign satu petition. Untuk mengembalikan Hospital Serdang kepada UPM supaya dapat fokus kepada pengajaran – sepertimana objektif asal penubuhan Hospital Serdang. Kalau kami di Fakulti ni complain pasal kerja pengajaran & research banyak, bayangkan Doktor2 di Fakulti Perubatan… Pengajaran + research + service. Waaaa letih tu! But, aku yakin mesti ada jalan penyelesaian. Takkan la pihak admin tak nampak betapa pentingnya pengajaran dalam konteks hospital ni. Nama pun universiti… staf pengajaran perlu lebih utamakan pengajaran.

Seperti mana yang aku dengar dari senior lecturers jugak, kebanyakan top universities di luar negara, mengasingkan staff akademik dan research staff. Apa kata kita cuba buat macam tu jugak.

Just a thought :)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s