Macam biasa, aku kayuh basikal pergi sekolah.

Masam biasa, aku kayuh basikal pergi sekolah.

Minggu ni cuaca agak baik, the summer weather is not that summer-ish. Suam-suam kuku. Perfect weather to cycle to school. Kalau tak, confirm baju basah berpeluh.

Macam biasa, aku kayuh basikal pergi sekolah.

Kadang-kadang ada orang potong aku, kadang-kadang aku potong orang (tengah berjalan kaki). Kadang-kadang ada parents yang bawak anak sekali—sama ada carrier macam kerusi kat belakang atau macam small wagon siap ada bumbung. Dan selalunya kalau diorang ni mengayuh, bunyi tayar kasar sikit, sebab lebih dari sorang.

Macam biasa, aku kayuh basikal pergi sekolah.

Aku dengar bunyi tayar kuat. So macam biasa aku slow down, bagi peluang dia jalan dulu. Tiba-tiba yang potong aku mamat naik skateboard. Eh, sikit pun tak mengah padahal lagi laju dari aku (padahal aku kayuh slow je). Punya laaa aku perati, rupanya deck dia ada motor! Ok aku kagum kejap. Siap ada remote control kat tangan dia. He can go way faster than me!

Piker-pikir balik, benda alah tu sangat lah bagus sebab [1] dia tak berpeluh macam kami yang cycle, [2] dia boleh ikut bicycle path, so jarak ke office/sekolah jadik pendek, [3] dia tak perlu pikir nak parking basikal kat mana, he can just carry it to his desk, dan [4] dia tak payah bayar cukai jalan pun. How cool is that! Kecik, efektif, laju, dan kau tak berpeluh pun.

Ada a few posts pasal basikal bermotor kat Malaysia (dated 2010) cakap, JPJ tak luluskan basikal bermotor on the road. Harap cepat la lulus, boleh aku bawak balik Malaysia sebijik. Tak payah harung jam & tak risau smelly armpits.

6 thoughts on “Macam biasa, aku kayuh basikal pergi sekolah.

  1. Tapi………. berpeluh tu kan bagus .. ngeh ngeh ngeh !~
    Bayangkan semuanya ber’motor’, wah besar macam mana la manusia-manusia bumi ni nanti.. haha

    hey, saje singgah .. =)

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s