Perbualan #2

Minggu lepas ada bus wash excursion di sekolah anak. The fun bus ride takes the kids around town, spotting common things they can view from the bus and it ended with washing the bus. Aku ikut sebab cikgu dia mintak bantuan 4-5 parents/carers untuk duduk sama2 the kids dan tolong apa yang boleh. Aku dapat soalan dari sorang budak perempuan ni, dia duk tarik2 tudung aku, mungkin sebab curious.

Toddler: Why can’t I see your hair?

*Nervous apa aku nak jawab kat budak 5 tahun ni

Me: My hair is very precious to me

*Toddler tu buat muka blur

Me: Do you have something that is precious to you? Like a teddy? Do you take good care of your teddy? Do you keep him safe?

Toddler: Yes, I love my teddy!

Me: Just like how I love my hair. I am protecting it.

*Toddler smiles.

I would assume she understands that. Mencabar jugak nak jawab soalan pasal faith kat budak2 yang belum akil baligh. They question everything & they expect logical explanation (for their age, at least). Soalan2 macam ni, pada pendapat aku, elok kita bagi sepadan dengan usia mereka. Kalau budak2 yang masih dalam fitrah, diorang belum faham konsep pahala & dosa, apatah lagi syurga & neraka.

Atuk salah sorang budak kat situ senyum sinis. Aku bersangka baik dia tak yakin jawapan aku tu ‘tepat’. Hhahaha.

Ni lah salah satu benda seronok aku dapat bila duduk luar comfort zone– putting into words about how I feel and think about my faith. Sekaligus, menambah keyakinan dan sangkaan yang cantik2 terhadap ajaran Muhammad.

In the Name of God, the Most Gracious, the Most Merciful.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s