Naik kuda lah!

Sabtu lepas aku pegi teman kawan jumpa instructor yang ajar naik kuda. Katanya– sesi orientasi. Dia nak tengok kawan aku power ke tak kawal kuda dengan zero knowledge. Dia nampak Aidan, so dia offer Aidan naik kuda yang kecik. Lama jugak semua pujuk dia tapi lama-lama Aidan nak naik. And he’s a natural! He shares the love for animals and outdoor activity like I do :)

 

img_5178
Mula-mula tengok orang lain dulu
img_5182
Kawan try kawal kuda sendiri
img_5183
OK, jalan!

img_5184
Masa ni tengah dalam sesi pujuk Aidan cuba naik
img_5187
Finally he is on the horse!
img_5186
Slouching a bit…
img_5188
Bawak kuda-kuda balik rumah
img_5189
Such a perfect day

img_5190

img_5192
Ok dah duduk tegak sikit
img_5193
Adrian, mamat Irish bukak ladang kuda & ajar ramai budak-budak, termasuk special needs children. Belakang Aidan tu, budak lelaki tu autistik.
img_5195
Puas hati!
img_5197
Saying goodbye

 

Sempat Adrian tu borak dengan aku sebab dia dapat tau yang aku pernah belajar naik kuda. Dia tanya apa beza dengan cara dia mengajar. Di UPM, kalau beginners dia ajar dalam kawasan paddock, dikelilingi pagar. Bila dah power sikit, dah boleh canter, dia baru bagi kita ride dalam kasasan ladang. Kat sini, kalau tengok gambar, memang kawasan terbuka. Kalau kuda kau lari, pandai2 laa suruh dia berhenti haha. But, in a way, bila kawasan tu terbuka, dia paksa kau berfikir dan fokus kat macam mana kau nak kawal & arahkan kuda tu. Bila dalam kawasan yang berpagar, kuda tu macam automated untuk tawaf dalam kawasan tu. Dan kita pun macam automated, lepas ni belok kanan. Kanan lagi. Kanan lagi. Kanan lagi. Sampai habis tempoh kelas. So we don’t use our body as much as if the classes is in an open compound. Tapi pada masa yang sama, aku paham keadaan kos menjaga & sewa tapak bukan lah murah. Kos operasi, apatah la lagi. Sebab tempat belajar terpaksa cas murah untuk tarik orang belajar. Kalau kat sini, fun ride pun dah kena $100 tau wahahahaha.

Semua benda pun ada pros and cons. Seeloknya kita kuatkan yang pros & belajar dari cons. Anyway, one positive thing about that day is, I can bring along Aidan for horse riding classes in Malaysia :)

img_50

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s